Webs (2996 bytes)
 
 

Ona Mallorca

El web onamallorca.net rep el premi Digit 0.2
a la innovació i tecnologia

El projecte

Consistia en instal·lar i adaptar un sistema de transmissió de ràdio en directe i a la carta basat en programari lliure. El resultat és la primera emissora de l'estat que emet en el format lliure Ogg.

El sistema és fiable i estable. Consumeix molts pocs recursos i necessita poc ample de banda per oferir una excel·lent qualitat de so. De fet, el format Ogg —a més de lliure— és clarament millor a mp3, més brillant.

El sistema també emet en mp3 perquè és el format més popular. Hi ha reproductors de tota casta per mp3, fins i tot «walkmans» de butxaca. Mp3 no és l'objectiu, sinó un complement mentre Ogg es popularitza —cada hi ha més reproductors; és qüestió de temps.

Programari servidor

El sistema d'enregistrament a la carta està programat amb C, PHP i una base de dades MySQL.

El servidor està basat en el programari Vorbis, Darkice i Icecast2 damunt la distribució RedHat de Linux.

Va fer falta modificar els servidors perquè fossin més estables en produir-se canvis sobtats de velocitat de transmissió, tant freqüents en moltes connexions domèstiques. Les modificacions s'han alliberat en GPL, estan aprovades pels autors originals i ja estan disponibles per a tothom. Ricardo Galli, l'autor de les modificacions, ho explica amb detall a aquest article publicat a Bulma.

Les modificacions permeten fer coses noves, útils, com la possibilitat d'escoltar un programa a la carta mentre s'està enregistrant. Si l'oient arriba tard al començament d'un programa, ara pot anar a Internet per escoltar-lo des del primer minut. És la ràdio a la carta total.

L'estiu de 2002 vam posar en marxa un la transmissió des d'unitats mòbils usant Internet o XDSI. Les primeres proves es van fer el 20-10-2002, des de la fira de Felanitx. Amb aquest sistema, les emissores poden tenir tantes unitats mòbils simultànies sense necessitat de comprar equips cars especialitzats; basta amb un PC a la unitat mòbil i un altre a l'estudi.

El web

La part d'administració del web permet crear una base de dades de programes i planificar una agenda.

La part pública té l'objectiu de facilitar eines per a trobar els programes enregistrats. A la part d'administració el webmestre pot entrar paraules clau per identificar cada programa (convidats, continguts, etc.)

Tant la part pública com la privada està preparada per a funcionar en un servidor que gestiona varies emissores alhora. Poden compartir la part pública, però també és possible crear una maquetació diferent per a cada emissora.

Més que ràdio

El nostre servidor no es limita a emetre ràdio. També pot publicar l'àudio que rep des de qualsevol medi: Arxius al disc dur (com es fa amb la ràdio a la carta), Internet, una intranet o qualsevol cosa endollada a la tarja de so, cosa que inclou molts suports; des d'un cassette fins a CDs o el so d'un DVD.

Les empreses i institucions poden emprar aquest sistema per oferir continguts basats en àudio --lliçons, rodes i notes de premsa (especialment els destinats a emissores de ràdio) continguts per a cecs, etc.

És possible fer conferències entre ordinadors amb gran qualitat de so, fent de complement del telèfon, just per allò on no arriba: qualitat i preu.

I tornant a la ràdio, si és possible tractar àudio que es rep per Internet, ja no és tant complicat crear enllaços amb unitats mòbils situades a qualsevol lloc del planeta.

Darrera actualització: Octubre de 2002.

 

EntradaLa WebBitassaE-Mail
[ Entrada | La Web | Bitassa | E-Mail ]